دانش آموخته سطح ۴ حوزه، فارغ التحصیل ارشد مدیریت فرهنگی
10.22081/rt.2025.70942.1473
چکیده
خانواده، اولین و بنیادیترین نهاد اجتماعی است که سنگبنای جامعه بر آن استوار است. این نهاد مقدس نهتنها محل پرورش جسمانی انسان، بلکه محیطی برای شکلگیری شخصیت، انتقال ارزشهای اخلاقی و تربیت نسلهای آینده به شمار میرود. اهمیت خانواده تا آنجاست که دوام و استحکام آن تأثیر مستقیمی بر سلامت و پایداری جامعه دارد؛ ازاینرو شناسایی عواملی که موجب تقویت و تحکیم این نهاد میشوند، همواره از دغدغههای اساسی انسان بوده است. دین اسلام در جایگاه دینی کامل و جامع، راهکارهایی عملی و عمیق برای رشد و شکوفایی خانواده ارائه داده است؛ همچنین سیرۀ پیامبر اکرم(ص) الگویی جامع برای زندگی خانوادگی و اجتماعی به شمار میرود.
پیامبر اکرم(ص) با زندگی خود در جایگاه یک همسر، پدر و سرپرست خانواده، نمونهای کامل از زندگی سالم و هدفمند خانوادگی را به بشر عرضه کردند. سیره ایشان سرشار از آموزههایی است که نشاندهنده اهمیت والای خانواده در اندیشه و رفتار اسلامی است. خانواده در دیدگاه پیامبر(ص)، جایی است که محبت، مهربانی و احترام متقابل میان اعضا جریان دارد و نیازهای مادی و معنوی افراد در آن تأمین میشود.
امروزه با گسترش چالشهایی همچون گسست عاطفی میان اعضای خانواده، افزایش طلاق و کاهش تعامل سالم در محیط خانواده، الگوگیری از زندگی پیامبر اکرم(ص) میتواند راهحلی عملی و مؤثر دانسته شود. پیامبر(ص) با ارائه الگویی از همزیستی مسالمتآمیز و محبتآمیز در محیط خانواده، نشان دادند که چگونه میتوان با رعایت اصول انسانی و اخلاقی، بنیانی مستحکم برای زندگی خانوادگی و اجتماعی بنا نهاد.