معیارهای گزینش همسر در آموزه‌های دینی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

پژوهشگر

10.22081/rt.2015.68209

چکیده

یکی از مسائل بسیار مهم و اساسی قبل از ازدواج، درنظرگرفتن معیارهایی برای انتخاب همسر است. به جرئت می‌توان گفت بیشترین مشکلاتی که در زندگی مشترک به وجود می‌آید، ناشی از رعایت‌نکردن معیارهای انتخاب همسر است. اکثر روان‌شناسان و متخصصان خانواده معتقدند: هر اندازه زن و مرد قبل از ازدواج، اطلاعات صحیح‌ و دقیق‌ترى نسبت به یکدیگر داشته باشند، ازدواج موفق‌تری خواهند داشت.
به هر حال، باید توجه داشت که انتخاب همسر، مانند انتخاب لباس و یا گزینش نوکر نیست؛ زیرا شخص با انتخاب همسر می‌خواهد شریک زندگی برگزیند؛ شریکی که تا پایان عمر همراه و همراز او باشد. ازاین‌رو، عقل حکم می‌کند که انسان درباره همسر آینده‌‌اش تحقیق کند و از شتاب‌زدگی و اغماض بپرهیزد. در آموزه‌های دینی نیز به این امر توجه ویژه‌ای شده است. امام صادق(ع) می‌فرماید: «اِنَّما الْمَرْأَةُ قِلادَةٌ فَانْظُرْ ما تَتَقَلَّدُ؛[1] همانا زن همانند گردن بندی است که به گردن انسان افکنده می­شود؛ دقت کن چه گردن بندى بر گردن زندگى خود مى‌افکنى.» پیشوایان معصوم: دستور داده‌اند: هنگام انتخاب همسر، ابتدا وضو بگیرید و دو رکعت نماز بخوانید و آن‌گاه از خداوند مهربان بخواهید، همسری شایسته نصیب شما گرداند و سپس سراغ انتخاب همسر بروید.[2]
اسلام برای گزینش همسر معیارهای را معین کرده است که رعایت و به‌کار بستن آنها موفقیت تشکیل خانواده را افزایش می‌دهد. بی‌تردید یکی از علل شکست خانواده‌ها، نادیده‌گرفتن معیارهای دینی است. در این نوشتار سعى شده، معیارها و ملاک‌هاى انتخاب همسر شایسته، تبیین گردد.



[1]. محمّدباقر مجلسی،  بحارالأنوار ، ج100، ص233.


[2]. محمد بن حسن حر عاملی،  وسائل الشیعه، ج14، ص79.